cepat klik..blink ..blik..yeeeea

Pengikut setia mama farrah putri

Wednesday, September 28, 2011

Tuesday, September 27, 2011

renovation: quotation tinted uncle lee


Uncle lee akan pasang tinted minggu ni
(insyaAllah)
amik 3ply silver-black
reflective film
tengok je la hasilnye...
dah quo byk tempat..1sq/ft rm4-9..tapi uncle ni bagi discount lagik...org lain quo rm1500 tuk 1 rumah...tapi uncle bagi rm900
wahhhhhhhhh 1 penjimatan yang hebat..

api & air lom masuk
defect kami dah pi check...will update later...

clear glass block..12pcs papa dah beli nk touch-up bahagian yard.
mama dh survey mosaic glass tuk kitchen backslash..yang best taukey kedai kata ade gam untuk lekat atas tiles sedia ada...(elok2 org bagi tiles..nak tukar..terlebih bajet agaknye)
ade survey gak suzuka stone & craftstone tuk deco2...berangan je lebeh ni

yang sedihnye!!
nak pecah dapur & yard asal xjadik!!
sebab :0
ade tiang kt tgh2 & ade byk utiliti (line karen & piping)
nak tak nak redha je laa...tgk org depan rumah dh reno tambah dapur rm17k..plaster ceiling die pon chantek..unclee lee buat...masa masuk..perghh chanteknye umah org tu..
lom msk api pon..kontraktor sanggup pakai genset tu.
rumah semi-d kt jalan masuk pon dh pecah2..ntah apa la die reno...

sekarang tgh pening nak design kitchen cenonet tu...
aduyai.. I-shape je gamaknye..
any idea??

Monday, September 19, 2011

Monday, September 12, 2011

rumah dah leh amik kunci..FINALLY!


Alhamdullilah!!
finally..urusan dipermudah..

InsyaAllah amik kunci minggu ni. Jumaat lepas bank dh release cheque last payment & 5% retention tuk stakeholder.

Yang paling best...xyah bayar apa2 nak amik kunci...
urusan tnb (elektri) & saj (air) pon developer (Huayang - Granduer Park SB yang settlekan) sebab kami dpt waive beli/lunaskan deposit within time yg diorg bagi...kitaorg sign S&P 31 Dec 2009-which is masa tu lom ade construction pon..
dalam masa setahun setengah kami dok bayar interest bank...sampai last stage...rm1300 interest sebulan..huaaaaa dgn sewa umah lagik..

so, pas ni ringan la beban..bila dpt masuk...
:)
tapi sekarang dok menanggung lagik laa...dh start bayar full, rm1683 (360 bulan)..
umah sekarang masih menyewa jugak..~~~~melayang2 RM

harap2 awal tahun umah dh ready...so ade 3 bulan papa nak wat touch2 up...
(wah begitu laamaaa...nak sgt buat sorang...)
wiring tgu adik wat...

NEXT STEP
~KWSP~
Pengeluaran Ansuran Bulanan Pinjaman Perumahan

wokey...nxt week nak pi bank amik penyata & pengesahan bank..nak wat pengeluaran kwsp tuk ansuran bulanan..hujung bulan leh pi kwsp..dulu kami dh buat pengeluaran akaun2 kwsp laki bini dalam RM13+++ dh jadi dpayment umah pon...dr JAN 2010 & target SEPTEMBER 2011 ni... kwsp akaun 2 kami berdua dh RM9k..so, layak la wat pengeluaran ansuran RM1500/bulan selama 6 bulan(sama ngan amaun ansuran umah ke bank), mama buat pengeluaran RM700, papa RM800.
Dengan duit ni la...kami akan buat benda2 wajib nak masuk umah..yg penting grill tingkap pintu..dan wiring lampu kipas..pastu yang lain2 kita slow2 kan..

So..lega laaa..thn depan...
sekarang ni lom lagik ye...
ansuran bank dh kena bayar full
sewa umah still bayar lagik
so..papa...cepat buat keje ye!!!!!

klik entry terdahulu ye.... : )

get this widget here